Skip to content

De ce schimbarea ajută

Schimbarea este privită de mulți dintre noi ca un lucru care, de multe ori, provoacă ieșirea din ritm, deci aduce cu ea lucruri pe care nu ni le dorim. E normal să fie așa având în vedere lungul drum al omului în a deveni ce este azi. Drum lung și plin de încercări, dar care, fără schimbări, nu ar fi fost la fel de plăcut și plin de realizări. În cele ce urmează aș vrea să detaliez de ce schimbarea este bună și cum putem face tranziția mai ușoară.

Te-ai gândit la câte schimbări ai participat în scurta și frumoasa ta viață? Să luăm exemplu momentul ăsta, citești un text pe un blog, pe internet, de pe telefon sau calculator. Într-o frază am venit cu patru termeni noi cu care, să zicem acum douăzeci, treizeci de ani abia făceai cunoștință, ori nici măcar nu ai fi crezut că e posibil așa ceva.

Schimbările la nivel de societate sunt mai ușor de acceptat decât cele la nivel de individ. De unde vine împotrivirea? Poate de la dorința de a păstra lucrurile bune cu care ne-am obișnuit și de a vedea în nou, în schimbare, pierderea siguranței pe care poate că o avem sau poate că ne păcalim că o avem.

Schimbarea necesită flexibilitate, dacă nu ești suficient de flexibil, nu vei putea să ajungi să te bucuri de binele adus de schimbare. Așadar, pentru a îmbrățișa noul este nevoie de a vedea schimbarea ca pe ceva pozitiv.

Cel mai la îndemână sfat în “lupta” cu schimbarea este acela de a nu depune efort și de a o accepta așa cum e sau cum a venit. Studiile arată că lupta, rezistența la schimbare, este mult mai grea decât acceptarea noului și de cele mai multe ori, faptele arată că, mai devreme sau mai târziu, acceptăm noul și îl considerăm necesar.

Schimbarea este în firea noastră, am simțit-o de mici în jurul nostru. Să luăm un exemplu prin care toți am trecut: curățenia făcută de părinți în Ajun de Crăciun sau primăvara înainte de Paște. Procesul în sine nu ne plăcea, bătutul covoarelor, praful, geamurile deschise și frigul ce intra în casă nu ne dădeau siguranța și căldura existentă anterior în sânul familiei. Dar, o dată terminată activitatea și lucrurile așezate altfel prin casă, ne dădeau o stare de bine și ne simțeam mai buni, mai încrezători. Sărbatorile amintite mai sus, sigur erau mai frumoase și datorită noutăților evidențiate anterior.

Așa trebuie privită și schimbarea pe care dorim să o producem în viețile noaste, ca pe un proiect de casă. Care casă? Casa interioară! Ce vrem să păstrăm din ceea ce făceam bine pe subiect? Ce vrem să dăm deoparte? Ce schimbăm! Ce adăugăm?

Odată raspuns la aceste patru întrebări, noutatea (schimbarea) va fi mai ușor de acceptat, de interacționat, și drumul va fi mai scurt, dar cel mai important, schimbarea va fi făcută conștient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *